Mało kto nie będzie wiedzieć, czym jest mozzarella. To charakterystyczny rodzaj sera, używany przede wszystkim do dań włoskich. To właśnie z tego regionu Europy wywodzi się jego historia. Jej stworzenie przypisywane jest starożytnym Rzymianom, a ten smaczny produkt nadal kojarzy się głównie z południowymi regionami Włoch. Prawdziwa mozzarella włoska posiada śnieżnobiałą barwę, jest wilgotna i sprężysta.
Ma także włóknistą strukturę, która pozwala swobodnie urywać kawałki. To od tego odrywania wywodzi się jego nazwa – czasownik włoski mozzare właśnie oznacza odrywanie. W takiej postaci sprawdza się bardzo dobrze się w różnych sałatkach, w szczególności w słynnej Caprese. Ale jeszcze chętniej jest ona używana do najróżniejszych zapiekanek, w tym oczywiście do pizzy. To właśnie płynna mozzarella będzie się ciągnąć w charakterystyczne nitki po ugryzieniu kawałka ciasta. Mozzarella zyskała swoją popularność właśnie jako dodatek pizzy, serwowanej na całym świecie w wielu rożnych wersjach.
Z takich też powodów przeważnie jest ona wytwarzana z tańszego mleka krowiego. W tej formie dysponuje ona delikatnym smakiem. Warto wiedzieć jednak, że produkty włoskie oryginalne cały czas są tradycyjnie wytwarzane z mleka bawolic. Ten rodzaj nazywany jest mozzarella buffala i jest bardziej wyrazisty w smaku. Jest mniej popularny ze względu na wyższą cenę i mniejszą dostępność. Jeszcze mniej popularna jest mozzarella burrata. To tak samo smaczny ser podpuszczkowy, ale charakteryzujący się kremowym, półpłynnym środkiem w jakim zatopione są kawałki mozzarelli. To ser świetnie się nadający do jedzenia solo albo sałatek, z dodatkiem prawdziwych włoskich pomidorów i oliwy.
+Tekst Sponsorowany+