Wielbiciele dobrej pizzy od razu wyczują, czy jest ona robiona z oryginalnych składników, czy też na nieco tańszych podróbkach. Dotyczyło to będzie zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak też sera mozzarelli, jaki jest także wymagany w tej świetnej potrawie. W prawdziwej pizzy z Włoch może być jedynie prawdziwa mozzarella włoska, bo żaden inny ser tak smakował już nie będzie. Zatem warto poznać sekrety jej produkowania, jakie mają bardzo duży wpływ na smak i konsystencję.
Taki ser jest przeważnie sprzedawany pod postacią niedużych kulek w słonej zalewie. Ma bardzo delikatną strukturę, a po rozerwaniu tworzą się tak charakterystyczne włókna. Klasyczna mozzarella jest robiona z krowiego mleka, które wlewa się do pojemnej kadzi i daje podpuszczkę. Po podgrzaniu wszystkiego zaczyna się tworzyć skrzep, z którego formowane są później kulki i umieszczane w słonej zalewie. Lecz przed tym cała masa jest zalewana ciepłą wodą, to właśnie ten proces jest odpowiedzialny za tworzenie włókien. Ten smaczny ser cechuje się dość miękką konsystencją a także delikatnym smakiem, a po roztopieniu będzie się mocno ciągnął.
Jeżeli ktoś by chciał nabyć włoską mozzarellę z Włoch, to poszukać jej powinien w jakimś sklepie oferującym produkty włoskie oryginalne. Jeżeli miał będzie nieco szczęścia, to znajdzie tam również inne odmiany z tej grupy serów, takie jak burrata czy buffala. Mozzarella buffala jest dla odmiany produkowana z mleka bawolego, które ma znacznie większą ilość tłuszczu. To wpływa mocno na smak sera, który jest znacznie wyraźniejszy, a równocześnie trochę kwaskowy. Bufalla jeszcze się nie cieszy u nas dużym zainteresowaniem, choć powoli zaczyna się to zmieniać.
Bardzo ciekawie wygląda i smakuje także mozzarella burrata. Z kolei ją wytwarza się z krowiego mleka, lecz podczas produkcji dodaje się niedużą ilość śmietany. W tym celu tworzy się niewielką kieszonkę, do jakiejj ta śmietana będzie wlana. Dzięki temu smak burraty jest delikatnie maślany, zresztą to od masła właśnie wzięła się nazwa tego sera.