Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Home ARTYKUŁ SPONSOROWANY Czym cechują się prawdziwe mozzarelle z Włoch

Czym cechują się prawdziwe mozzarelle z Włoch

by Sunliss
12 views

Wielbiciele dobrej pizzy od razu wyczują, czy jest ona robiona z oryginalnych składników, czy też na nieco tańszych podróbkach. Dotyczyło to będzie zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak też sera mozzarelli, jaki jest także wymagany w tej świetnej potrawie. W prawdziwej pizzy z Włoch może być jedynie prawdziwa mozzarella włoska, bo żaden inny ser tak smakował już nie będzie. Zatem warto poznać sekrety jej produkowania, jakie mają bardzo duży wpływ na smak i konsystencję.

Taki ser jest przeważnie sprzedawany pod postacią niedużych kulek w słonej zalewie. Ma bardzo delikatną strukturę, a po rozerwaniu tworzą się tak charakterystyczne włókna. Klasyczna mozzarella jest robiona z krowiego mleka, które wlewa się do pojemnej kadzi i daje podpuszczkę. Po podgrzaniu wszystkiego zaczyna się tworzyć skrzep, z którego formowane są później kulki i umieszczane w słonej zalewie. Lecz przed tym cała masa jest zalewana ciepłą wodą, to właśnie ten proces jest odpowiedzialny za tworzenie włókien. Ten smaczny ser cechuje się dość miękką konsystencją a także delikatnym smakiem, a po roztopieniu będzie się mocno ciągnął.

Jeżeli ktoś by chciał nabyć włoską mozzarellę z Włoch, to poszukać jej powinien w jakimś sklepie oferującym produkty włoskie oryginalne. Jeżeli miał będzie nieco szczęścia, to znajdzie tam również inne odmiany z tej grupy serów, takie jak burrata czy buffala. Mozzarella buffala jest dla odmiany produkowana z mleka bawolego, które ma znacznie większą ilość tłuszczu. To wpływa mocno na smak sera, który jest znacznie wyraźniejszy, a równocześnie trochę kwaskowy. Bufalla jeszcze się nie cieszy u nas dużym zainteresowaniem, choć powoli zaczyna się to zmieniać.

Bardzo ciekawie wygląda i smakuje także mozzarella burrata. Z kolei ją wytwarza się z krowiego mleka, lecz podczas produkcji dodaje się niedużą ilość śmietany. W tym celu tworzy się niewielką kieszonkę, do jakiejj ta śmietana będzie wlana. Dzięki temu smak burraty jest delikatnie maślany, zresztą to od masła właśnie wzięła się nazwa tego sera.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 7 times, 1 visits today)

To warto też przeczytać

Leave a Comment