Jednym z istotniejszych obowiązków w czasie prowadzenia gastronomicznej działalności jest dbanie o należytą jakość wpuszczanych do kanalizacji ścieków. Ma to duże znacznie przez dwa powody. Przede wszystkim wymagają tego przepisy prawa, a za niedopełnienie obowiązku mogą grozić finansowe konsekwencje. Ale takie pojawić się też mogą, jeśli by się zatkała kanalizacja, wtedy koszty jej udrożnienia również nie byłyby małe. Z tego też powodu koniecznym urządzeniem w takich miejscach powinien być odpowiednio dobrany separator tłuszczu. Takie separatory są złożone komory o dopasowanym kształcie z przegrodami w środku.
Przegrody te przytrzymują przy dnie cięższe osady, zaś lżejszy tłuszcz będzie się unosił na górze. Z takich też powodów samo zamontowanie takiego sprzętu nie załatwi sprawy, bo trzeba go jeszcze systematycznie opróżniać. Przegląd separatorów należy wykonywać regularnie, nim nastąpi przepełnienie zbiornika. Bardzo ważne będzie, żeby jakiś pracownik albo sam właściciel regularnie kontrolowali poziom zebranej warstwy i jeśli będzie taka potrzeba umawiali się na opróżnianie.
Nie można tego zrobić samemu, ponieważ jest to zabronione przez przepisy prawne. Zgodnie z nimi czyszczenie separatorów tłuszcz wykonane być może jedynie przez wyspecjalizowane firmy, dysponujące odpowiednim sprzętem do tego. Tłuszcz nie jest zaliczany do odpadów niebezpiecznych, lecz i tak go trzeba profesjonalnie utylizować.
Firmy oferujące tego typu usługi najczęściej mają specjalne pojazdy ze zbiornikami, do jakich zbiera się wszystkie odpadki. Z tego powodu istotne będzie, aby miejsce zamontowania separatora w taki sposób wybrać, żeby można się było do niego wygodnie dostać. Najlepszym rozwiązaniem będzie podpisanie z jakąś firmą umowy na taką usługę. Wówczas nie tylko czyszczenie separatorów cena będzie zapewne korzystniejsza, ale od razu się też można umówić na systematyczne przyjazdy, aby nie trzeba było za każdym razem ustalać terminów.