Na pewno każdy z nas kojarzy doskonale śnieżnobiałe kulki z sera w zalewie z serwatki. Tym serem jest włoska mozzarella, która jest przez wielu uważana za jedną z najsmaczniejszych odmian. A z pewnością najzdrowszych, ponieważ mozzarella włoska z uwagi na metodę wytwarzania w swoim składzie ma mnóstwo cennych składników odżywczych. Nie jest też tak tłusta jak reszta odmian, dlatego też powodu spożywana być może nawet przez osoby trzymające dietę, szczególnie w odmianie light. A ten ser jeść można na wiele różnych sposobów.
Sprawdza się bardzo dobrze jako składnik sałatek, szczególnie z dodatkiem pomidorów i ziół. Ale świetnie ją też znają wielbiciele prawdziwej pizzy z Włoch, gdyż topi się bardzo dobrze i jeszcze lepiej smakuje po tym stopieniu. Ser ten pochodzi z Włoch, gdzie początkowo był wytwarzany z bawolego mleka.
Tradycja ta utrzymywana jest w dalszym ciągu, ponieważ w kilku regionach tego kraju produkowana jest mozzarella buffala, posiadająca w składzie jedynie mleko bawołów. Z uwagi na to, że to mleko zawiera trochę więcej tłuszczu niż to od krów, to smak buffali jest delikatny, a jednocześnie lekko kwaskowy. Mozzarelle, jakie najczęściej można obecnie znaleźć w sklepach, są wytwarzane z krowiego mleka, i mają postać kulek o różnej wielkości. Jeżeli do kulek tych na etapie produkcji zostanie dodana odrobina śmietany, to otrzyma się kolejny smaczny gatunek czyli mozzarella włoska. Jeśli ktoś będzie zainteresowany jej skosztowaniem, to z pewnością ją kupi w jakimś sklepie oferującym produkty włoskie oryginalne.
+Tekst Sponsorowany+