Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Home Edukacja, Rozrywka Włoska mozzarella – jakie są jej podstawowe rodzaje i odmiany

Włoska mozzarella – jakie są jej podstawowe rodzaje i odmiany

by Sunliss
29 views

Przyglądając się sklepowym półkom bez problemów można na nich zobaczyć niewielkie woreczki, w których znajdują się serowe kulki w zalewie. Serem tym jest właśnie mozzarella, jeden z najpopularniejszych obecnie gatunków sera. Jest on szczególnie ceniony we włoskiej kuchni, gdzie wykorzystuje się go powszechnie na pizzach, ale też i w sałatkach i innych ciepłych daniach. Jednak prawdziwa mozzarella włoska według niejednej osoby bardzo się różni od tego, co znaleźć można w naszych sklepach. Bierze się to z kilku rzeczy. W pierwszej kolejności na jej końcowy smak ogromne znaczenie ma użyte do produkcji mleko. A to które pochodzi od włoskich krów jest świetnej jakości, szczególnie tych trzymanych w niewielkich gospodarstwach. Z takich gospodarstw także pochodzi najcenniejsza odmiana tego sera, to znaczy mozzarella fior di latte.

Jest ona produkowana wyłącznie w paru rejonach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Sam proces wytwarzania jest precyzyjny i długi, ale dopilnowanie wszystkich szczegółów zapewni wyjątkowy smak końcowego produktu. Niewielkie gospodarstwa włoskie także słyną z produkowania kolejnego gatunku mozzarelli, którym jest mozzarella buffala. Przy wytwarzaniu tego właśnie sera zamiast krowiego mleka wykorzystuje się mleko bawolic. Ma on dużo większą zawartość tłuszczu, co ma duże przełożenie na końcowy smak. Mozzarella buffala jest bowiem dużo bardziej wyrazista, a równocześnie lekko kwaskowa. Zawiera też sporo więcej różnego rodzaju odżywczych składników, dzięki czemu stanowi cenny składnik w codziennej diecie.

Rosnącą popularnością wśród miłośników włoskiej kuchni także się cieszy mozzarella burrata. Ten rodzaj sera jest produkowany z krowiego mleka, ale w nieco odmienny sposób niż ten najbardziej tradycyjny. W każdej z kulek robi się bowiem niedużą kieszonkę, do której jest wlewana pewna ilość śmietanki. Przez to właśnie po przekrojeniu mozzarella burrata ma płynną konsystencję, a przy tym bardzo delikatnym maślany smak, tak ceniony przez wiele osób.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 11 times, 1 visits today)

To warto też przeczytać

Leave a Comment