Smakosze doskonale wiedzą, że na oryginalnej pizzy znaleźć się mogą wyłącznie produkty włoskie oryginalne. Dotyczy to zwłaszcza mozzarelli, która jest jednym z najpopularniejszych odmian sera pochodzących ze słonecznej Italii. Dużej części z nas mozzarella włoska kojarzyć się będzie z białymi, sprężystymi kulkami o średnicy kilku kilometrów. Ten rodzaj sera wytwarzany jest z mleka krowiego, pochodzącego od wyselekcjonowanych ras, co ogromnie wpływa na ostateczny smak.
Sam ser strzępi się trochę, co jest wynikiem jego procesu produkcji. W identyczny sposób jest wytwarzana mozzarella buffala, tyle że w jej przypadku jest wykorzystywane bawole mleko. Zawiera ono trochę więcej tłuszczu, co ma przełożenie na końcowy, charakterystyczny smak. Mozzarella ta jest kwaskowa, ale jednocześnie wyrazista. Całkiem niedawno jeszcze nie była zbyt ceniona przez klientów, lecz w ostatnim czasie zmienia się to bardzo mocno.
Duże znaczenie dla tej popularności będą też mieć zdrowotne właściwości, przede wszystkim niska zawartość szkodliwego cholesterolu. Jeżeli pojawi się u kogoś na talerzu mozzarella burrata, to nie mając wiedzy co to będzie można się naprawdę mocno zdziwić. Ten gatunek sera wygląda z kolei praktycznie tak samo jak klasyczny, lecz ma w środku torebkę pełną gęstej śmietanki. Ta śmietanka zapewnia charakterystyczny maślany smak, tak lubiany przez wiele osób. Włoska mozzarella burrata wytwarzana jest z krowiego mleka, według przekazywanych przez lata przepisów.
+Tekst Sponsorowany+