Każdy, kto miał kiedyś możliwość spróbowania prawdziwej pizzy z Włoch wie bardzo dobrze, że smakuje ona wyśmienicie. W dużej mierze będzie to zawdzięczać użytym do wytworzenia składnikom, w tym mozzarelli. Mozzarella włoska jednak jest stosowana nie tylko na pizzach, lecz jest też świetnym dodatkiem do sałatek i przekąsek, świetnie się też komponuje z innymi ciepłymi posiłkami. Charakterystyczne kulki w woreczku z zaletą chyba każdy z nas zna, gdyż znaleźć je można w każdym sklepie spożywczym. Jednak z reguły produkowane są one przez firmy z danego kraju, i tak naprawdę jeśli chodzi o smak jedynie przypominają one oryginalne wyroby z Włoch.
Zwłaszcza że Włosi mają kilka interesujących odmian tego sera, które zasmakować powinny każdemu jego miłośnikowi. Wytwarzanych między innymi, tak jak to miało miejsce przed laty, z bawolego mleka, jakie ma w sobie dużo większą ilość tłuszczu. Dzięki temu mozzarella buffala ma delikatny, lekko kwaskowy posmak, idealnie pasujący do dużej ilości potraw. Bardzo ceniona wśród smakoszy jest także mozzarella fior di latte. Z kolei ona jest wytwarzana z mleka krowiego, lecz tylko w paru rejonach Włoch, według tradycyjnych receptur. Wszystkim się zajmują rzemieślnicy z lokalnych wiosek, którzy wykonują wszystko ręcznie, bez wykorzystania żadnych maszyn. Z pewnością warta skosztowania będzie też mozzarella burrata, jaka zawiera w sobie środek o maślanym smaku. Jest to rezultatem dodania przy produkowaniu śmietanki, tworząc w kulce niedużą kieszonkę pełną płynu.
+Tekst Sponsorowany+