Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Strona główna Dom, Ogród Jakie są popularne odmiany włoskiej mozzarelli

Jakie są popularne odmiany włoskiej mozzarelli

autor Sunliss
4 wyświetlenia

Każdy miłośnik potraw z Włoch wie bardzo dobrze, jak istotne w tej kuchni są mozzarelle. Co prawda obecnie w każdym kraju wytwarzane są one przez rodzime firmy, lecz nie ma co ich porównywać z tym, co proponują włoscy producenci. W dużej mierze wynika to z dobrego mleka, lecz również i metod wytwarzania, jakie są strzeżoną bardzo tajemnicą wytwórców.

Największą popularnością cały czas się cieszy tradycyjna mozzarella włoska, to właśnie ona jest bazą wielu dań, w tym tak lubianej przez wszystkich pizzy. Jeszcze całkiem niedawno takim określeniem nazywać można było jedynie sery produkowane z mleka bawolego, lecz od jakiegoś czasu również i mozzarelle z mleka krów. Sam proces produkcji jest niezmienny od wielu lat. Do dużej kadzi jest wlewane mleko z dodatkiem podpuszczki, które następnie jest podgrzewane. Po upływie dwóch godzin tworzy się skrzep, jaki potem zostaje odsączany, podgrzewany i zalewany gorącą wodą.

Na sam koniec całość zostaje wychłodzona, a później wymoczona w solankowej zalewie w celu nadania odpowiedniego smaku. Jednak żeby otrzymać właściwą konsystencję, to trzeba posiadać bardzo dużo doświadczenia i wiedzy, a włoscy serowarzy jednak są wybitnymi specjalistami. Dobra mozzarella jest ciągliwa i lekko sprężysta, posiada również łagodny, delikatny smak. Trochę inaczej smakować będzie mozzarella buffala, którą się produkuje z mleka bawolic. Ze względu na to, że takie mleko jest znacznie bardziej tłuste, to smak wytwarzanych z niego serów jest dość nietypowy, o lekkim kwaskowym posmaku.

Kolejnym wartym spróbowania serem z tej rodziny jest mozzarella burrata. Na pierwszy rzut oka przypomina ona klasyczną mozzarellę, lecz znacznie się od niej różni z uwagi na sposób wytwarzania. Podczas niego do każdej kulki jest dodawana delikatna śmietanka, odpowiadająca za charakterystyczny, łagodny smak tego sera. Powyżej wymienione sery, jak również różne inne produkty włoskie oryginalne można kupić bez problemów w dobrych sklepach, specjalizujących się w tego typu asortymencie.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 5 times, 1 visits today)

To warto też przeczytać

Dodaj swój komentarz