Święta Bożego Narodzenia są jednym z najpiękniejszych okresów. To wtedy właśnie można się zobaczyć z najbliższymi przy wigilijnej wieczerzy i skosztować tradycyjnych dwunastu potraw. Niezwykle ważnym elementem w tych dniach jest również dzielenie się opłatkiem. Pierwsze opłatki, oczywiście wyglądające całkowicie odmiennie niż dzisiaj, pojawiły się już w początkowych wiekach epoki chrześcijaństwa. Na początku tego zwyczaju nie wiązano z Bożym Narodzeniem, to następowało w kolejnych wiekach, żeby ostatecznie stać się jedną z najważniejszych tradycji w tym okresie. Dzielenie opłatkiem ma symboliczny, bardzo ważny wymiar. Zapomina się wtedy o złości czy wszelkich innych negatywnych emocjach, a składane życzenia są życzliwe i serdeczne. Dlatego też na żadnym stole w wigilię nie może zabraknąć opłatków, a obecnie nie ma żadnych problemów z ich zorganizowaniem.
Jeśli ktoś będzie chciał, to udać się może do jednego z kościołów, w którym je otrzyma za niedużą ofiarą. Opłatki można też kupić w najróżniejszych sklepach, lecz warto pamiętać żeby z ich zakupem nie czekać na ostatni moment. Współczesne opłatki wypieka się wyłącznie z wysokiej jakości mąki pszennej, a dużo receptur sięga nawet dziewiętnastego wieku. Jedynym akceptowalnym dodatkiem do mąki jest woda, nie można dodawać do nich utrwalaczy, konserwantów czy drożdży. Sam proces wypiekania jest bardzo krótki, gdyż oplatki spędzają w piecu jedynie 60 sekund. Na ich powierzchni niejednokrotnie mogą się znajdować najróżniejsze religijne motywy, które są wytłaczane za pomocą specjalnych form.
+Tekst Sponsorowany+